0 0,00 
  • Brak produktów w koszyku

Składnik obecny w następujących produktach

Jarmuż

Odmiana botaniczna kapusty warzywnej. W starożytności uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Znana wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Niektóre odmiany były znane w Grecji już w IV wieku p.n.e. Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w Europie.

Pochodzenie: Austria, USA

Właściwości:

  • zapobiega nowotworom
  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
  • reguluje ciśnienie krwi
  • zapobiega miażdżycy
  • odgrywa istotna rolę w procesie krzepnięcia krwi
  • chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy
  • zapobiega wystąpieniu tzw. „kurzej ślepoty”

Źródło:

  • przeciwutleniaczy
  • witamin: K, C, E
  • minerałów: wapnia, żelaza, potas, magnezu, cynk
  • β-karotenu, luteiny,
  • kwasu foliowego
  • białka
  • błonnika pokarmowego.
X