0 0,00 
  • Brak produktów w koszyku

Składnik obecny w następujących produktach

Banan

Jadalny owoc tropikalny hodowany głównie w strefie międzyzwrotnikowej – w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej oraz Azji i krajach Pacyfiku. Hodowla bananów ma miejsce w 135 krajach. Najczęściej mają długość 10-15 cm. Rosną w groniastych owocostanach. Występuje na świecie w wielu odmianach i kształtach. Niemal wszystkie gatunki bananów spożywane w dzisiejszych czasach pochodzą od dwóch dziko rosnących gatunków – Musa acuminata i Musa balbisiana.

Pochodzenie:
Ekwador, Meksyk

Właściwości:
– napędza organizm „naładowując” go energią
– obniża ciśnienie tętnicze
– wpływa na obniżenie cholesterolu
– wspomaga układ nerwowy
– poprawia pamięć i koncentrację
– niweluje przewlekły stres i chroniczne zmęczenie
– zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów
– łagodzi bóle miesiączkowe
– zapobiega wrzodom żołądka
– łagodzi nudności, zapobiega wymiotom i leczy zgagę.

Źródło:
– błonnika pokarmowego
– witamin: A, C, E, K, z grupy B
– minerałów: potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu.

X